Tel.: +36 70 671 7797 - Email: info@taupertszemvizsgalat.hu - ZEISS Vision Center 1139 Budapest, Váci út 81. (Center Point Irodaház)

Segítség! Szemtengelyferdülésem van!

Csináltunk egy röpke statisztikát. A 7 lépéses Taupert Szemvizsgálatra érkező ügyfelek mintegy 10%-a szemtengelyferdüléssel érkezik, és szemtengelyferdülés nélkül távozik.

Na, azt ne hidd, hogy azért, mert mi ekkora mágusok vagyunk. Nem, nem azért. Hanem mert ilyen nincs. Nincs szemtengelyferdülés.

Akkor mégis mi ez?

Kettő látásproblémára mondják, hogy szemtengelyferdülés: az asztigmia nevű látáshibára és a rejtett kancsalságra.

Szabályos asztigmia – azaz a szemedben lévő optikai lencséid torzítása.

A szemeinkben optikai lencsék vannak. Kettő. Az első a szaruhártya, ami egy 0,5 mm vékony, félgömb, azaz félbevágott labda alakú lencse. Mintegy 40 dioptria erősségű. Azaz, ez a szemünk fő törőlencséje.

A másik a szemlencsénk, ami étkezési lencse alakú, csak a miénk átlátszó. A szemlencsénk feladata a fókuszálás, azaz az, hogy közelre és távolra nézés között mindig élesre állítsa a világban látott dolgokat.

Ezek a mi lencséink nem mérnöki pontossággal megmunkált lencsék, mint amilyeneket a mikroszkópokba, kamerákba és egyéb optikai eszközökbe teszünk. A mi lencséink természetesek. Természetességükből adódóan pedig nem egyenletes vastagságúak, görbületűek, ezért torzítanak. Ezek a torzítások különfélék lehetnek, szaknyelven aberrációknak nevezzük őket. A szemeink leggyakoribb torzítása az úgynevezett szabályos asztigmia.

Nincs magyar megfelelője, ezért tévesen és félrevezetően sokan szemtengelyferdülésnek nevezik. Az asztigmia lényege tehát, hogy mindent kissé eltolva, szellemképesen, árnyékosan látsz a szemedben lévő lencséid természetes torzítása miatt.

Ha nincs szemüveggel vagy kontaktlencsével kompenzálva, gyakran okoz fejfájást, fáradékonyságot, illetve „néha jól látok, néha rosszul látok” érzést. Ennek oka, hogy az agyunk, idegrendszerünk olyan, mint egy photoshop program, pillanatról-pillanatra érzetként helyreállítja a látottakat. Ez azonban elég kimerítő az idegrendszernek, és egy kis fejfájással, fáradékonysággal igyekszik Téged pihenésre kényszeríteni.

Az asztigmiát un. cylinderes szemüveglencsével vagy kontaktlencsével csodálatosan lehet kompenzálni. A világ kitisztul, a színek is teltebbek lesznek, a fejfájásaid elmúlnak és a közérzeted is sokkal jobb lesz azáltal, hogy nem kell a teljes ébrenléti idődet photoshoppozással töltenie az agyadnak.

A másik, amit akár a szakemberek, akár a látásproblémákkal küzdők szemtengelyferdülésként emlegetnek, az a

Rejtett kancsalság, vagy szaknyelven heterofória.

Mivel olyan, hogy szemtengelyferdülés nincs, nézzük, mi a másik, amit szintén így emlegetnek.

Szemünk természetes optikai rendszer. Azzal, hogy természetes, velejár az is, hogy a szemgolyóink a szemüregbe az estek túlnyomó részében nem úgy nőnek bele, hogy azok nyugalmi állapotban pontosan párhuzamos nézővonalat alkossanak. Azaz valami pici nézővonalbeli eltérése, kicsiny kancsalsága szinte mindenkinek van.

Ezt a nézővonalbeli eltérést a szemmozgató izmainkkal tartjuk egyenesben. Azaz 100 emberből úgy 98 úgy használja együtt a szemeit, hogy kis rásegítő izommunka árán néz a jobb szem és a bal ugyanoda. Ez a rejtett kancsalság. Olyan, mint a kancsalság, csak nem látszik, mert a pici eltérést a szemizmaink helyreállítják.

A folyamatos kompenzálgatás, izommunka itt is fejfájást, akár migrént is okozhat. Jellemző továbbá, hogy a folyamatos izommunka miatt fájó, fáradékony, gyakran karikás szemei vannak a rejtett kancsalsággal küzdő embereknek.

A szemek nézővonalbeli eltéréseinek mindennapokat megkeserítő panaszaira ék alakú lencséket, un. prizmákat építhetünk a szemüveglencsébe. Ezek úgy tolják el a szembe jutó fény irányát, hogy ne kelljen izommunkával, idegrendszeri rásegítéssel együtt látnia a jobb és bal szemnek.

Mint fent olvastad, szinte mindenkinek eltér valamilyen szinten a két szem nézővonala. Azonban az én meglátásom szerint csak akkor érdemes prizmát építeni a szemüvegbe, ha a nézővonalak helyrerakásából származóan panaszt okoz.

A tapasztalatom az, hogy 100 emberből 98 – nak van ilyen látáshibája, azonban csak 2-5 embernek okoz ennek kompenzálása terhet, panaszokat a mindennapok során. Ha nincs panasz, nem kell feleslegesen megdrágítani a szemüveget a prizmák beépítésének költségével.

Bejelentkezés látásvizsgálatra

Látásjavító magazin

Fényvédelem, napszemüveglencse szemüvegeseknek

Fényvédelem, napszemüveglencse szemüvegeseknek Mi szemüvegesek olykor vágyakozva nézzük meg azokat, akik stílusos napszemüvegben, problémamentesen élik meg a nyár vakító napsütését. Ha szemüveg viselő vagy és zavar az erős napfény autóvezetéskor, sportoláskor vagy akár csak egy kényelmes szabadtéri séta alkalmával, [...]

A fiú, aki cunamit indított el

A fiú, aki cunamit indított el Több tíz milliós beruházás szikrája az egyetemista fiú, aki rejtett kancsalsága és prizmás szemüvege miatt hosszú, még az egyetemen sem oktatott képzés beindítója, majd a Taupert Szemvizsgálat sikerének kulcseleme lett. [...]

Minden a rejtett kancsalságról és a prizmás szemüvegekről

Minden a rejtett kancsalságról a polateszt vizsgálatról és a prizmás szemüvegekről A rejtett kancsalság, más néven heterofória két szem koordinált együttműködésének problémája egyre több embert érint. A rejtett kancsalság a két szem nézési vonalainak apró eltéréseit jelenti, ami a mindennapokat [...]

Milyen a szemüvegválasztás Szemüveg Stílus Tanácsadással?

Milyen a szemüvegválasztás Szemüveg Stílus Tanácsadással? Amikor olyan ruhát viselsz, ami kényelmetlen, nem illik a stílusodhoz, a személyiségedhez, az az egész napi közérzetedet, teljesítőképességedet tönkreteszi. Ilyenkor szorongsz és a legszívesebben elbújnál a világ elől. Nincs ez másként a szemüveggel sem. [...]

Szemüveg készítés 3D-s arcdiagnosztikai elemzéssel

Szemüveg készítés 3D-s arcdiagnosztikai elemzéssel Az elrontott szemüvegek jó része nem a rosszul felírt dioptriák, hanem apróságnak tűnő részletek miatt okoz pénztárca fosztogató bosszúságot… A szuper alapos szemvizsgálat alapja és előfeltétele a komfortos szemüvegnek, azonban ez [...]

Ha hordom a szemüvegem, ellustul a szemem?

Ha hordom a szemüvegem, ellustul a szemem? Avagy a szemüvegtől romlik, vagy ha nem hordom, akkor romlik a szemem? Hogy is van ez?   Valós tapasztalat: Az amúgy szemüveg nélkül egészen jól elboldoguló ember, miután megkapja [...]

2020-10-07T13:19:16+02:00
Go to Top