Szemüveges tévhitek I.

Karcmentesítő szemüveglencse, ami karcolódik

Időről-időre csalódott szemüvegesek jönnek a következő panasszal:

„Alig látok át a szemüvegemen, tiszta karc. Pedig a legjobb KARCMENTESÍTŐ bevonattal látták el.”

Lehet, hogy eső után köpönyeg, de most elárulom: KARCMENTESÍTŐ BEVONAT NINCS.

A „karcmentes szemüveglencse” históriája mintegy 10-15 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a műanyag szemüveglencsék felületkezelése rohamos fejlődésnek indult. Látszerészeknek szóló tréningeken vált általánosan elterjedt megfogalmazássá a karcmentesítő bevonat.

A sok csalódott reklamáló ügyfél hatására ma már szerencsére kikopni látszik a szaknyelvből ez a túlzó megfogalmazás, de sajnos még a mai napig hallani szakemberek értékesítő prezentációjában, olvasni weboldalakon a „karcmentesítő bevonattal ellátott szemüveglencséről”.

A szemüveglencsék ma már leginkább műanyagból készülnek, aminek sok előnye mellett hátránya, hogy sérülékeny. Ezért kemény lakkrétegeket visznek fel a felületére, hogy jobban ellenálljon a mindennapi használatból adódó mechanikai sérüléseknek.

Úgy képzeld el, mint egy fa parkettát. Minél több rétegben visznek fel a felületére lakkot, annál inkább ellenáll a tűsarkoknak, székhúzogatásnak. De nem lesz karcmentes. Van az a mechanikai hatás, például egy jól irányzottan leeső olló, ami felsértheti a legkeményebb bevonattal ellátott parkettát is.

Így van ez a szemüveglencsékkel is. A karcvédő bevonat véd, de a helytelen használatból eredő sérülésektől nem óv meg. Hogy ne érjenek súlyos tízezrekbe kerülő csalódások, nézd meg szemüveg használati tippjeinket is!

Vagyonokat érő szemüveghasználati tippek