Tel.: +36 70 671 7797 - Email: info@taupertszemvizsgalat.hu - ZEISS Vision Center 1139 Budapest, Váci út 81. (Center Point Irodaház)

Mi az a szemüvegmegszokás?

Vajon mi áll a szemüveg-megszokása mögött? Ez szükséges rossz? Egyáltalán normális dolog, hogy a szemüveget meg kell szokni?

Amikor életed első szemüvegét kezdted viselni, biztosan érezted azt a szokatlan, néha akár kellemetlen érzést, amit szemüveg megszokásnak neveznek.

Azonban nem csak az első szemüvegnél, hanem egy újabb szemüvegnél is tapasztalhatod azt, hogy az első órák, napok, akár hetek bizonytalanabbak, zavaróbbak új szemüvegedben.

Ennek oka, hogy agyad, idegrendszered hozzá volt szokva az addigi látási ingerekhez. Az új szemüvegben pedig egyik napról a másikra minden kicsit más.

Mi okozza a nehézséget?

    • változott szemüveged erőssége,
    • más formájú, színű, vastagságú keretet viselsz,
    • a keretváltoztatással együtt a lencse formája, azaz a látótered is eltér,
    • az is oka lehet, hogy az új szemüvegkeretben a lencsék közelebb vagy éppen távolabb helyezkednek el a szemeidtől
    • eltérhet az előzőhöz képest a szemüveglencséd alapanyaga, felületkialakítása vagy a bevonat, amivel el van látva.

Újratervezés

Arról már beszéltünk korábban, hogy az agyad, idegrendszered folyamatosan dolgozik azon, hogy Te a világot a lehető legteljesebb módon éld meg. Ha változik valami a látási körülményeidben, ahhoz az idegrendszerednek hozzá kell hangolódnia. Mondhatnám azt is, hogy újratervezés.

Van, akinek ez szinte egyik pillanatról a másikra megy, van, aki pedig minden furcsaságon „rugózik” egy ideig. Mindkettő teljesen normális dolog.

Az 1000 tükör templomának legendája

A szemüvegességhez, a szemüveghez, a szokatlan látottakhoz való hozzászokásról nekem mindig egy történet jut eszembe, az 1000 tükör templomának legendája.

 

Réges-régen volt Kínában egy templom, amelynek a belső falai telis-tele volta tükrökkel. A templomot a Tükrök Templomának hívták. A templom egy hegy tetején állt, megbújva a világ elől. Egy szép napon, egy kutya lépett a templomba. A több ezer tükör úgy volt beállítva, hogy a belépő egyszerre ezerféle irányból látta saját magát.

A kutya megijedt az ezer tükörképétől, és dühösen vicsorogtatni kezdte a fogait. Erre ezer kutya vicsorogtatta dühösen vissza a fogait rá. A kutya azon nyomban elmenekült. Ettől a pillanattól kezdve, meg volt győződve arról, hogy az egész világon csak gonosz kutyák vannak, akik őt meg akarják támadni.

 

Egy pár nappal később egy másik kutya érkezett a templomba. Amikor az is meglátta az ezer kutyát, nagyon megörvendett, el kezdte csóválni a farkát és körbe-körbe szökdösött örömében. A többi ezer kutya is ugyanezt csinálta, örvendtek, csóválták a farkukat és játszottak vele.

 

 

Ez a kutya azzal a meggyőződéssel tért vissza, hogy az egész világban csak barátságos kutyák vannak, akik játszani akarnak vele.

 

Tehát ha jó a szemüveged, azaz a megfelelő erősséggel, pontosan készítették el, akkor csak egy kis türelem szükséges. Állj hozzá pozitívan, ez a furcsa diszkomfort érzés hamarosan magától elmúlik.

„Ha változtatsz azon, ahogy szemléled a dolgokat, maguk a dolgok is megváltoznak.”
Wayne Dyer

Mégis hallani sok szemüvegestől: „Nem tudtam megszokni a szemüvegem”

Igen, ha a szemvizsgálat, látásvizsgálat során vagy a szemüveged elkészítése során, esetleg a szemüveged beállításai során valami hiba csúszott a szemüveged elkészítésébe, ugyanilyen szemüveg viselési diszkomfortot érezhetsz.

Ez azonban nem normális, nem kell erőltetned a hozzászokást és nem kell elfogadnod, hogy ezzel kell élned.

Olvasd el a következő cikket, melyből megtudhatod, ha esetleg egy rossz szemüveg miatt kínlódsz a szemüvegeddel.

Tovább olvasok!

 

Ha pedig igazán körültekintő látásvizsgálatot és gondoskodó kiszolgálást szeretnél, jelentkezz be Budapest egyedülálló Taupert Szemvizsgálatára

Bejelentkezés látásvizsgálatra

Látásjavító magazin

Milyen a szemüvegválasztás Szemüveg Stílus Tanácsadással?

Milyen a szemüvegválasztás Szemüveg Stílus Tanácsadással? Amikor olyan ruhát viselsz, ami kényelmetlen, nem illik a stílusodhoz, a személyiségedhez, az az egész napi közérzetedet, teljesítőképességedet tönkreteszi. Ilyenkor szorongsz és a legszívesebben elbújnál a világ elől. Nincs ez másként a szemüveggel sem. [...]

Szemüveg készítés 3D-s arcdiagnosztikai elemzéssel

Szemüveg készítés 3D-s arcdiagnosztikai elemzéssel Az elrontott szemüvegek jó része nem a rosszul felírt dioptriák, hanem apróságnak tűnő részletek miatt okoz pénztárca fosztogató bosszúságot… A szuper alapos szemvizsgálat alapja és előfeltétele a komfortos szemüvegnek, azonban ez [...]

Ha hordom a szemüvegem, ellustul a szemem?

Ha hordom a szemüvegem, ellustul a szemem? Avagy a szemüvegtől romlik, vagy ha nem hordom, akkor romlik a szemem? Hogy is van ez?   Valós tapasztalat: Az amúgy szemüveg nélkül egészen jól elboldoguló ember, miután megkapja [...]

Segítség! Szemtengelyferdülésem van!

Segítség! Szemtengelyferdülésem van! Csináltunk egy röpke statisztikát. A 7 lépéses Taupert Szemvizsgálatra érkező ügyfelek mintegy 10%-a szemtengelyferdüléssel érkezik, és szemtengelyferdülés nélkül távozik. Na, azt ne hidd, hogy azért, mert mi ekkora mágusok vagyunk. Nem, nem azért. [...]

Vagyonokat érő szemüveg használati tippek

Vagyonokat érő szemüveghasználati tippek A szemüvegesek rémálma a szemüveg karcolódása, elvesztése, törése, hiszen egy igazán jó szemüveg ára egy átlagos magyar fizetésnek felel meg. Összegyűjtöttünk néhány pénztárca kímélő tippet, hogy szemüveged valóban hosszú időn keresztül életed [...]

2020-10-05T12:07:39+02:00