5 dolog, amit tudnod kell az optikus kiválasztásához

Hogyan kerüld el, hogy méregdrága szemüveged ne a fiók mélyén végezze?

Mert ahány optika, annyi üzletfilozófia, annyi érdek. Van, ahol az alacsonyabb árakat, de gyengébb minőséget preferálják. Van, ahol a nagy számok törvénye érvényesül, azaz a cél, minél több szemüveget eladni egy adott napon. És van olyan optika is, ahol kevés ügyfelet fogadnak, de azokra maximális figyelmet, időt fordítanak. Persze az a fajta szolgáltatás magasabb áron elérhető.

Szemüveget nem veszel minden nap. Ezért ehhez a segítséged megválasztása egyáltalán nem mindegy.

A házépítésnél igaz, hogy a ház csak akkor lesz minden szempontból kényelmes és időtálló, ha mind a tervező, mind a kivitelezést végző szakember, mind a beépített alapanyag megfelelő minőségű. A jó szemüveg alapja valóban a tűpontos mérés és a körültekintő szemvizsgálat. Ez a jó szemüveg alapja.

Ám ha a szemüveglencséid és szemüvegkereted körültekintő kiválasztása, pontos elkészítése nincs rendben, költhetsz Te vagyonokat szemüvegre, mégsem fogod jól érezni magad benne.

A szemüveg elkészítése, a pontos beállítások, a lencséid „hozzád illesztése” és egy igazán a stílusodat kiemelő szemüvegkeret kiválasztása legalább ennyire fontos. Ez az optikus, azaz a látszerész szakember feladata.

  • Az optikák vásárlói értékelésekre mindenképpen érdemes ránézni.

Ne csak az értékeket nézd (pl. átlag 4,7 *), hanem azt is, hány vélemény alapján tevődött össze az adott optikai üzlet véleményértékelése. (Egy darab 5-ös értékelés kevesebb információt szolgáltat, mint 40 darab értékelés 4,9-es átlaga.) Olvass is bele, mit írnak mások.

Figyeld azt is, milyen válaszok érkeztek a vállalkozás részéről az értékelésekre, az esetleges reklamációkra. Sokat sejtet leendő szemüveged szempontjából, hogy csak egy leszel-e a szemüvegkészítés futószalagján, vagy valóban odafigyelnek majd rád.

  • Nézz utána, mit kommunikálnak az optikusok feléd

Nézd meg az adott vállalkozás weboldalát, közösségi médiás posztjait, érdeklődj telefonon.

Ha leginkább csábító akciókkal találkozol, valószínűleg nincs más fegyverük meggyőzni Téged, mint az olcsó, akciós ár. Ha Te igazán körültekintő szemvizsgálatra, hosszútávon jó szemüvegre vágysz, a vizsgálat minősége, hossza, az üzletfilozófia is legyen döntési szempont.

  • Hogyan dolgozik az optikus?

Mint ahogyan a szemvizsgáló szakembernél, a látszerész kiválasztásánál is tájékozódj előtte! Egy vonalzóhoz hasonló léccel, alkoholos filctollal végzi a beállítást, vagy műszer teszi azt helyette tized milliméter pontossággal?

Figyeld meg a műszerezettséget, hiszen a szemüveg elkészítésére is igaz: lehet kőkorszaki módon is jó szemüveget készíteni, de egy jól felszerelt optikában a szemüveged paraméterei biztosabban a szemeidhez lesznek állítva.

  • Személyes találkozás alkalmával figyeld meg, hogy valóban meg akar-e ismerni! Valóban érzed-e rajta, hogy őszintén segíteni akarja-e döntésedet?

Számomra Szórádné Marcsi fogalmazta meg csodálatosan azt, amit egy gyakran bizonytalan, látásához segítségre vágyó embernek éreznie kell az optikusával kapcsolatban.

„Ma kész lett az új szemüvegem, s meglepően gyorsan. Köszönöm az új látásélményt, s azt a kedves, profi, szakszerű bánásmódot, amit az üzletben tapasztaltam! Nem vásárló vagy ügyfélként bántak velem, inkább királynőnek érezhettem magam.

Hálásan köszönöm Taupert Szilvinek és kollégáinak!”

Szórádné Marcsi

  • Ne elégedj meg kevesebbel, mint hogy ezt érzed szemüvegválasztás közben: igen, az itt töltött idő valóban rólam szól, ebben a szakemberben megbízhatok.

Ha szemüvegválasztás előtt állsz, kérlek, vedd figyelembe a fenti szempontokat. Elkerülheted a kínos helyzeteket, a feleslege pénzkidobást, amit egy nem megfelelő szemüveg okozhat.

„A bizalom igen illékony. Rájöttem, ha azt akarom, hogy bízzanak bennem, ki kell érdemelnem.”
Vámpírnaplók c. film

Kérek időpontot Taupert Szemvizsgálatra

…királynőnek érezhettem magam.

Azóta mindenkinek azzal dicsekszem,
hogy nekem csúcstechnológiás
“NASA-szemüvegem” van.

Egy hónap után megszűnt a fejfájás.

„Ma kész lett az új szemüvegem, s meglepően gyorsan. Köszönöm az új látásélményt, s azt a kedves, profi, szakszerű bánásmódot, amit az üzletben tapasztaltam!

Nem vásárló vagy ügyfélként bántak velem, inkább királynőnek érezhettem magam. Hálásan köszönöm Taupert Szilvinek és kollégáinak!”

Szórádné Marcsi

„Taupert Szilvi szenvedélyesen hisz abban, hogy a látás a legnagyobb kincsünk. Ő azért dolgozik, hogy minél több embernek visszaadja a látás örömét. Azok közé tartozom, akik voltak nála a Taupert-féle hétlépéses szemvizsgálaton.

Döbbenetes a kontraszt, ha a nála töltött időt életem előző hat-hét szemvizsgálatával összehasonlítom! És nem pusztán a technikai felszereltség miatt! Szilvi érezhetően törődött velem, és minden szavából kiviláglott: az ő célja az, hogy a tökéletes látás élményét ajándékozza nekem. Azóta mindenkinek azzal dicsekszem, hogy nekem csúcstechnológiás “NASA-szemüvegem” van.

De főleg: azóta még inkább tisztelem Taupert Szilvit az elhivatottságáért.”

Szalai Gabriella
Angolutca.hu
ügyvezető-tulajdonos

„Konrádom egy agyrázkódás után szemüveges lett. 2015 óta félévente jártunk egyéb optikába, szemüveg cserére.

A fejfájása nagyon gyakori volt. Vizsgálatok sora …Mivel napi szinten fejfájásra panaszkodott, így kértem egy időpontot Szilvikétől. Nagyon alapos vizsgálat után kiderült rejtett kancsalsága van.(prizmás lencse) Egy újabb szemüveg gondoltam…

Egy hónap után megszűnt a fejfájás.

Ma voltunk kontroll vizsgálaton a lányoknál az optikában. És semmit nem romlott a szeme, a jelenlegi szemüvege azóta is tökéletes és hasznos. Szóval azért írtam ezt a regényt, hogyha valakinek hasonló gondjai lennének. Érdemes egy Taupert Szemvizsgálatot kérni. Mert nagyon megéri. Mi már csak tudjuk. Köszönjük Szilvike és kollegái, hogy vagytok!”

Kakóné Sáfár Edit