Milyen gyakran vizsgáltassam a látásomat?

Saját tapasztalataim szerint ma Magyarországon átlagosan 3 évente készíttetnek az emberek szemüveget. Látásvizsgálaton sem vesznek részt gyakrabban.

A hétköznapok forgatagában gyakran észre sem vesszük, hogy már nem úgy látunk, ahogyan kellene. Látásunk lassan, észrevétlenül romlik.

„Tönkretettétek az életemet”-Nálunk az a szokás, hogy 1 hónap elteltével minden ügyfelünket röviden felhívunk azért, hogy biztosak legyünk benne, minden rendben van. Egyik alkalommal a csilingelő hangú kolléganőm kedves érdeklődésére a válasz:

„- Tönkretettétek az életemet!”

A kolléganőm torkán akadt a szó, miközben fénysebességgel pörögtek végig az agyán a kérdések. A szókimondó és kíméletlenül humoros 50-es hölgy ügyfelünk folytatta:

„- Tönkretettétek az életemet, egy egész hétre. Miután új szemüvegemmel hazamentem, azután láttam csak meg, hogy az eddig tisztának hitt poharaim, a lefolyó, a bútor frontja milyen maszatos. Eddig azt hittem jól látok, és minden rendben van körülöttem. Az új szemüvegem mellett rá kellett döbbennem: Nagyon nem láttam már jól. De ami ez után következett! A következő napokat azon agyaltam végig, vajon hányszor égtem be eddig a vendégeim előtt a koszos poharakkal?”

A rendszeres és szembetegségek szűrésére is kiterjedő vizsgálat azért is fontos, mert számos olyan gyógyítható, vagy kezelhető szembetegség van, amely sokáig észrevétlenül alattomosan, tüneteket nem okozva fejlődik, és emiatt súlyos következményeket okozva, későn derül ki.

Egy, a munkám során megtörtént konkrét eset mutatja, hogy önmagában a szemüveg erősségének a megállapítása kevés. A szem rendellenességeire is kiemelt figyelmet kell fordítani.

A közelmúltban egy 60 feletti hölgy ügyfelünk jelentkezett be vizsgálatra. Elmondása szerint mostanában bal szemével rosszabbul lát, szerinte gyenge már a szemüvege, ezért újat szeretne. További kérdésekre kiderült, hogy szikrákat, villámokat is észlel időnként ezzel a szemével. Szemüveget nem írtam, hanem szemészeti szakvizsgálatra küldtem, ahol azonnal és még időben lézeres kezelést kapott retinaszakadására. Ez egy olyan betegség, ami időben felfedezve gyógyítható, viszont elhanyagolva akár vaksághoz is vezethet.

Téged is arra biztatlak, hogy legalább két évente vegyél részt egy körültekintő szem- és látásvizsgálaton. Fontos a tudatosság, a megelőzés. Ezek a szűrővizsgálatok fájdalommentesek, gyorsak és a szemüveg felírásával együtt költséghatékonyak.

Jelentkezz be Taupert Szemvizsgálatra!

Bejelentkezés látásvizsgálatra