Egy jó szemvizsgálat legalább ilyen.

Számtalan kiváló szakember és módszer létezik. Megmutatom, én hogyan csinálom.

Saját elkövetett hibáimból okulva, eddigi tapasztalataim alapján összeállítottam egy rendszert és a nevemet adtam a hitemhez. Tettem ezt azért, mert elkötelezetten hiszem, hogy ma már nem elég egy sima látásvizsgálat. Így született a 7 lépéses Taupert Szemvizsgálat.
Taupert Szilvia

Fontosnak tartom, hogy megismerjem az ügyfelem. A problémáit, eddigi tapasztalatait, a kihívásait, melyre leendő szemüvege megoldást kell, hogy nyújtson.

Nem feltétele az alapos vizsgálatnak, de a csúcstechnológiába bele lehet szeretni. A képen egy ZEISS i.Profiler ® mérést végezek. Hasonlít a komputeres szemvizsgálatra, azonban itt már nem a pupillanyílásban mérhető átlag adatokat kapunk, hanem:

– század dioptria pontossággal mérünk (a szokványos negyed dioptria lépték helyett)
– a pupilla teljes nyílásában több száz -, több ezer mérési ponton
– a vizsgálat során megvizsgáljuk, hogyan működik a látásod nappali és esti fényviszonyok között

A kapott, nagy pontosságú eredmények alapján egy szimuláció segítségével számodra is láthatóvá válnak látáshibáid.

A különböző távolságokra történő éles látás beállítását automata foropterrel (egy kis „robotka”, ami a szemüveged erősségének pontosítására szolgál) vagy próbakerettel végzem (tudod, az a szemüveg, amiben a szakember cserélgeti a lencséket).
A szükséges szemüveg beállításának ellenőrzését különböző tesztábrák segítik.

Ezekkel, mérföldekkel pontosabb dioptria állapítható meg, mint a hagyományos tábla olvastatással. A különleges tesztábrák segítségével a szemvizsgálat bizonytalansága kiküszöbölhető. Itt nem kell attól tartanod, hogy nem tudod eldönteni melyik lencse a jobb.

Nem elegendő az, ha a jobb és a bal szemeddel külön-külön vagy együttesen jól látsz. Azt is érdemes vizsgálni, hogyan tudnak szemeid együtt, összhangban jól működni. 3D-s látás ellenőrzésével azaz polateszt vizsgálattal azt vizsgáljuk, hogy

– milyen a két szemed egymáshoz viszonyított nézővonala,
– milyen mértékben tud egymással szinkronban együtt dolgozni a két szemed,
– milyen szinten vagy képes a 3D-s látásra,
– milyen mértékben tudja az agy a két szem retinájára érkező képet feldolgozni.

Látásvizsgálatunk során ebben a lépésben valódi három dimenziós jelek segítségével vizsgáljuk a binokuláris látásproblémákat, azt, hogy hogyan tudnak szemeid koordináltan együttműködni. A binokuláris látászavar (rejtett kancsalság vagy heterofória) a mai digitális világunkban panaszokkal járhat.

A 3D-s filmek fejfájást okoznak, az érintettek térben nehezebben határozzák meg a tárgyak egymáshoz viszonyított távolságát. Gyakran a gyerekek tanulási nehézsége, vagy akár a gyakori fejfájások mögött is heterofória áll.

Ha fontos számodra szemed világa, szeretnéd elkerülni, hogy egy összecsapott vizsgálat eredményeként feleslegesen adj ki pénzt szemüvegre, ennél kevesebbel ne elégedj meg. Alaposan nézz körül, Magyarországon kiváló szakemberek dolgoznak. És ne feledd: a 10 – 15 perces vizsgálat nem elég ahhoz, hogy a szemed állapotáról átfogó képet kapjunk!

Milyen gyakran vizsgáltassam a látásomat?

A folytatásért kattints ide!