Honnan tudhatom meg, hogy megvéd-e az UV-sugárzás káros hatásaitól a szemüvegem?

Mi számít UV szűrős szemüvegnek? Honnan tudhatom meg, hogy biztonságos szemüveget viselek-e?

 

Ha itt vagy, már biztosan tudod:

Akár tél van, akár nyár, ha süt a nap vagy épp felhős az ég, még ilyenkor is 70-75%-os lehet az UV-sugárzás a Föld felszínén.

Az UV sugárzásnak szerepe van több vaksághoz vezető szembetegség kialakulásában, előre hozza bőr öregedési folyamatait.
Ezért szemeid, szemkörnyéki bőröd teljes biztonságot nyújtó UV védelemben kell részesüljön.

 

Ezért a WHO Ergo: az UV védelemnek is 400nm hulláhosszig kell biztonságot szolgáltatnia.

Ehhez képest a Magyarországon forgalomba hozott szemüveglencsék mintegy 80% nem, vagy csak alig szűri az UV sugarakat!

Hogyan ellenőrizheted, hogy valóban biztonságban vagy-e szemüveglencséid mögött?

 

(Egészségügyi Világszervezet) és egyéb más tudományos szervezetek egyértelműen meghatározták, hogy az UV sugárzás felső határa 400nm.

Az UV Protect Demonstrátor nevű teszter egyik lámpája 400 nm-en bocsát ki UV fényt. (A másik lámpa a látható fény tartományának a kékfénytartományát méri.)

A készülék azt mutatja meg, mennyit szűrnek ki az UV-sugárzásból a lencsék.

Egy hagyományos szemüveglencse esetében kb. 25 százalék a szűrőképesség, ami azt jelenti, hogy a lencsék átengedik a káros sugárzás 75 százalékát. Az ideális és elvárt 100% lenne!!! ☹

Fontos, hogy a Napból érkező UV sugárzás 380 és 400 nanométer közötti tartománya képezi a teljes UV sugárzás 40 %-át.

Különböző világszervezetek -mint pl. a WHO is -, hangsúlyozzák annak a fontosságát, hogy az UV szűrés akkor nevezhető teljesnek, ha az 400nm-ig terjed.

Bejelentkezés látásvizsgálatra

Sok optikában meglévő UV teszter sajnos nem 400, hanem 375-380 nanométerig tud csak mérni. Az olyan lencséknél is magasabb értéket mutat (pl 90-100%-ot), amelyeknek nincs 400 nanométerig védelme.

Ez az oka annak, hogy sajnos napjainkban is UV szűrősként forgalmaznak olyan átlátszó szemüveglencséket, melyek valójában a káros UV tartomány 40-50%-át átengedik. Sokszor egy ilyen lencsére is „UV-szűrősként” hivatkoznak, de valójában ez nem az.

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy valódi UV védelmet biztosítson szemüveglencséd, válaszd az új ZEISS UVProtect Technológiával készülő szemüveglencséti!

A ZEISS UV Protect szemüveglencsék nemcsak a 400 nm-ig terjedő közvetlen fénnyel szembeni védelemről gondoskodnak, hanem a hátulról érkező indirekt fényt is figyelembe veszik azáltal, hogy minden ZEISS DuraVision és Lotutec réteghez hátsó felszíni UV-védelmet biztosít.

A ZEISS 160 éves szakmai tapasztalattal, évente mintegy 400 új szabadalmaztatott találmánnyal újra felülmúlja az iparági elvárásokat.

Jelentkezz be Taupert Szemvizsgálatra!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!