Milyen egy alapos szemvizsgálat?

Ha szemvizsgálatra, látásvizsgálatra gondolsz, sok minden eszedbe juthat:

ingyenes szemvizsgálat, computeres szemvizsgálat, polatesztes szemvizsgálat, szemészeti szakvizsgálat.

De melyik mit takar? És számodra melyik lesz a legjobb?

Első körben arra kell választ adj, hogy miért van szükséged vizsgálatra?
Ha szembetegséged van, vagy szembetegségre (szürkehályog, zöldhályog, maculadegeneráció stb…) utaló tüneteid, panaszaid vannak, akkor mindenképpen szemész szakorvoshoz fordulj! Ebben az esetben szemeid gyógyítása, kezelése, a szemeid egészségi állapotának javítása a cél.

Ha szemüveget, kontaktlencsét szeretnél, azaz a látásod javítása a cél, az optikai üzletek diplomás optometristája, azaz látásjavító szakembere nyújthat neked segítséget.

Az optikai üzletek látás javítást szolgáló vizsgálata pedig olyan, mint egy papucs vásárlás: Van 1000 Ft-ért a kínai üzletben és van 35000Ft-ért is a speciális szaküzletekben?

Ha szeretnéd megmenteni magad

Taupert Szemvizsgálategy csomó felesleges kiadástól,

Taupert Szemvizsgálat

fárasztó utána járástól

Taupert Szemvizsgálata “nem lett jó a szemüveg” csalódást okozó kínos helyzetétől,

olvass tovább!

Nézzük, látásvizsgálat, szemüvegvásárlás esetén melyik mit takar, és mire érdemes odafigyelned?

 

ELSŐ (ROSSZ) ALTERNATÍVA:

Ha még nem volt szemüveged, a válasz egyszerűnek tűnhet.

Bevásárlás közben megállsz az első kész olvasó szemüvegeket árusító állványnál, és próbálgatod, melyikkel látsz jobban. Ne tedd.

Olyan ez, mintha kusza fogaidra levennél a polcról egy fogszabályzót, és betömnéd a szádba.

Egyedi a fogsorod? Fontos, hogy igazán a Te fogaidhoz illeszkedjen, és ott fejtse ki hatását, ahol kell? Egyforma jobb és baloldalon? Lehet, hogy egyik oldalon kissé erősebb, nagyobb hatást kell, hogy kifejtsen, mint a másik oldalon?

Elgondolkodtató…

  • Megsúgom, hogy a szemüvegek esetén sem csak az erősség számít. A megfelelő korrekció nem egyfajta dioptriát tartalmaz, hanem akár három eltérő hatású és mértékű dioptria megfelelően beállított kombinációját.
  • Az emberek kb. 95%-ának nem egyforma a jobb és a bal szeme. A készen vett olvasó szemüvegnél előfordul, hogy egyiket erőlteted, míg a másiknak nagyobb erősség, esetleg másmilyen lencse lenne az ideális.
  • Az sem mindegy, hogy ezek a lencsék pontosan hogyan helyezkednek el a szemeid előtt. Ha a lencsék beállítása nem megfelelő, diszkomfort érzettel, sőt akár fejfájással is tiltakozik a szervezeted. Vagy ami még ennél is rosszabb, megadja magát az idegrendszered, és hozzászokik. Ez további súlyos következményekkel járhat.

Erről az eshetőségről nem is ejtek több szót, Te, aki ezt a cikket olvasod, vagy annyira bölcs és előrelátó, hogy nem kockáztatsz. A legfontosabb érzékszerved egészségét, biztonságos tájékozódásod, közérzeted kétes minőségű eszközök hatásainak nem teszed ki.

MÁSODIK (TALÁN MEGFELELŐ) ALTERNATÍVA

Beugrasz a legközelebbi optikába egy ingyenes látásvizsgálatra, esetleg megnézed, hol milyen akciót kínálnak. Ha szerencséd van, ezzel nincs is semmi baj.A végeredmény szempontjából azért merüljenek fel benned újabb kérdések!

Ki vizsgál ingyen?

Tudtad, hogy a szemüveges korrekció megállapítását csak diplomás optometrista vagy szemész szakorvos végezheti? A digitális diagnosztika tudománya rakéta tempóban fejlődik. Olyan szemvizsgálati műszerpark és szemüveglencse technológia érhető el, melyhez a hagyományos tudás és vizsgálati eszközök ismerete már nem elegendő.

Ahhoz, hogy lépést tartsanak vele, a színvonalas szakképzés, továbbképzés és a korszerű mérőműszerek óriási költséget jelentenek. A szemüveged pedig tűpontos beállításokkal is közel ugyanannyiba kerül. Ma már az olcsóbb a drágább.

Tedd fel a kérdést magadnak.

  • Az, aki „ingyen” vizsgál miből fedezi a továbbképzéséhez szükséges pénzmennyiséget? Esetleg nem képzi magát?
  • Mi az, amit nem kaptál meg az ingyenért? Minden apró részletet megvizsgáltak ingyen úgy, hogy Te biztonságban tudhasd látásod?
  • Mi az, amit nem tettek bele, nem mondtak el az 50%-ért?
  • Vajon számíthatsz-e a segítségükre akkor is, ha problémád van?
  • Vagy egyszerűen csak úgy kalkuláltak, hogy azt mondhassák neked: ingyen, vagy, 50%.

Ez Neked elég? Erre vágysz?

HARMADIK (MEGFELELŐ) ALTERNATÍVA

Olyan szakembert keresel, ahol biztonságban tudhatod látásod. Ahol azt érzed, valóban érted, a Te látásodért dolgoznak. Ahol nem kérdés a fejlesztés. Ahol tudod, hogy ha problémád merülne fel, akkor is számíthatsz támogató segítségükre. Azonban ez nem lesz ingyen.

Mit tarts szem előtt szakember választáskor?

Taupert SzemvizsgálatA szocialmédia vásárlói értékelésekre mindenképpen érdemes ránézni.

Ne csak az értékeket nézd (pl. átlag 4,7 *), hanem azt is, hány vélemény alapján tevődött össze az adott optikai üzlet véleményértékelése. (Egy darab 5-ös értékelés kevesebb információt szolgáltat, mint 40 darab értékelés 4,9-es átlaga.) Olvass is bele, mit írnak mások. Figyeld azt is, milyen válaszok érkeztek a vállalkozás részéről az értékelésekre, az esetleges reklamációkra. Sokat sejtet, hogy csak egy leszel-e a szemüvegkészítés futószalagján, vagy valóban odafigyelnek majd rád.

Taupert SzemvizsgálatNézz utána, mit kommunikálnak feléd.

Nézd meg az adott vállalkozás weboldalát, közösségi médiás posztjait, érdeklődj telefonon.

Ha leginkább csábító akciókkal találkozol, valószínűleg nincs más fegyverük meggyőzni Téged, mint az olcsó, akciós ár. Ha értékes vizsgálatra vágysz, keresd az értékeket. A vizsgálat minősége, hossza, az üzletfilozófia, a műszerezettség is legyen döntési szempont.

Taupert SzemvizsgálatMilyen minőségű a vizsgálat?

Egy körültekintő látásvizsgálat minimum 40 – 60 perc. Ez az a minimum idő, amíg a szakember megismeri vizuális szokásaidat, életmódodat, problémáidat, amiben a szemüvegednek segítenie kell majd mindennapjaid során.

A vizsgálati műszerezettsége, felszereltsége is nagyon fontos. Ma már kevés egy sima komputer és falra akasztott Kettesy tábla. Lehet vele szemüveget felírni, azonban az igazán finom hangolásokra ez már kevés.

Egy átlagos és egy tűpontos vizsgálat után elkészült szemüveglencse ugyanannyiba kerül, az viszont nem mindegy, hogy következő néhány évben mennyire segíti majd az életed.

 

Az a vállalkozás, amelyik mindent megtesz ügyfelei látásáért, törekszik arra, hogy a legkorszerűbb műszerezettséget biztosítsa ügyfelei számára. Ezt fogod látni AKCIÓ helyett a weboldalon és a közösségi médiában is.

 

Taupert SzemvizsgálatÉrdemes utána nézni, hogy tartalmazza-e a vizsgálat az alapvető szembetegségek szűrővizsgálatát is. A szembetegségek szűrése, gyógyítása és a szemüvegfelírás Magyarországon igencsak kettévált.

A szemészeti szakrendelőkben leginkább szemészeti szakvizsgálatot végeznek, ami a szembetegségek felderítésére és gyógyítására irányul. Szemüveg receptet kapacitás és műszerezettség hiányában általában nem adnak ki. Az optikákban pedig az esetek nagy részében csak a szükséges dioptria korrekciókat állapítják meg.

Meglátásom szerint a kettő kéz a kézben kellene, hogy járjon. Ha rajtam állna, minden szemüvegfelírás közben kötelezővé tenném az alap szűrővizsgálatok elvégzését az optikákban is. Ez mind az állami egészségügy túlterheltségének csökkentése, mind a szembetegséggel és vaksággal járó társadalmi terhek csökkentése szempontjából fontos lenne.

Vannak ugyanis olyan szembetegségek, melyek időben felfedezve gyógyíthatóak vagy szinten tarthatóak, elkerülve ezzel a súlyosbodás és a visszafordíthatatlanság következményeit.

 

Taupert SzemvizsgálatKik azok a szakemberek, akik majd a segítségedre lesznek?

Adják a nevüket, arcukat a munkájukhoz? Hogyan képzik magukat? Miben kiemelkedőek? Vagy egyszerűen egy cég neve mögé bújt szolgáltató személyzetről van szó?

A cikk folytatásáért kattint ide!