Milyen egy alapos szemvizsgálat?

 

 

Ha szemvizsgálatra, látásvizsgálatra gondolsz, sok minden eszedbe juthat:
ingyenes szemvizsgálat, computeres szemvizsgálat, polatesztes szemvizsgálat, szemészeti szakvizsgálat…

 

 

De melyik mit takar? És számodra melyik lesz a legjobb?

 

Első körben arra kell választ adj, hogy miért van szükséged vizsgálatra?

 

Ha szembetegséged van, vagy szembetegségre (szürkehályog, zöldhályog, maculadegeneráció stb…) utaló tüneteid, panaszaid vannak, akkor mindenképpen szemész szakorvoshoz fordulj! Ebben az esetben szemeid gyógyítása, kezelése, a szemeid egészségi állapotának javítása a cél.

 

Ha szemüveget, kontaktlencsét szeretnél, azaz a látásod javítása a cél, az optikai üzletek diplomás optometristája, azaz látásjavító szakembere nyújthat neked segítséget.
Az optikai üzletek látás javítást szolgáló vizsgálata pedig olyan, mint egy papucs vásárlás: Van 1000 Ft-ért a kínai üzletben, és van 35000Ft-ért is a speciális szaküzletekben?

 

Ha szeretnéd megmenteni magad 

 

Taupert Szemvizsgálategy csomó felesleges kiadástól, 

 

Taupert Szemvizsgálatfárasztó utána járástól, 

 

Taupert Szemvizsgálata “nem lett jó a szemüveg” csalódást okozó kínos helyzetétől,

 

 olvass tovább!

 

Nézzük, látásvizsgálat, szemüvegvásárlás esetén melyik mit takar, és mire érdemes odafigyelned?

 

ELSŐ (ROSSZ) ALTERNATÍVA:

 

Ha még nem volt szemüveged, a válasz egyszerűnek tűnhet.

Bevásárlás közben megállsz az első kész olvasószemüvegeket árusító állványnál, és próbálgatod, melyikkel látsz jobban.

Ne tedd.

Olyan ez, mintha kusza fogaidra levennél a polcról egy fogszabályzót, és betömnéd a szádba.

Egyedi a fogsorod? Fontos, hogy igazán a Te fogaidhoz illeszkedjen, és ott fejtse ki hatását, ahol kell? Egyforma jobb és baloldalon? Lehet, hogy egyik oldalon kissé erősebb, nagyobb hatást kell, hogy kifejtsen, mint a másik oldalon?

 

Jelentkezz be Taupert Szemvizsgálatra

 

Elgondolkodtató…

 

Taupert SzemvizsgálatMegsúgom, hogy a szemüvegek esetén sem csak az erősség számít. A megfelelő korrekció nem egyfajta dioptriát tartalmaz, hanem akár három eltérő hatású és mértékű dioptria megfelelően beállított kombinációját.

 

Taupert SzemvizsgálatAz emberek kb. 95%-ának nem egyforma a jobb és a bal szeme. A készen vett olvasószemüvegnél előfordul, hogy egyiket erőlteted, míg a másiknak nagyobb erősség, esetleg másmilyen lencse lenne az ideális.

 

Taupert SzemvizsgálatAz sem mindegy, hogy ezek a lencsék pontosan hogyan helyezkednek el a szemeid előtt. Ha a lencsék beállítása nem megfelelő, diszkomfort érzettel, sőt akár fejfájással is tiltakozik a szervezeted. Vagy ami még ennél is rosszabb, megadja magát az idegrendszered, és hozzászokik. Ez további súlyos következményekkel járhat.

 

Erről az eshetőségről nem is ejtek több szót, Te, aki ezt a cikket olvasod, vagy annyira bölcs és előrelátó, hogy nem kockáztatsz. A legfontosabb érzékszerved egészségét, biztonságos tájékozódásod, közérzeted kétes minőségű eszközök hatásainak nem teszed ki.

 

 

MÁSODIK (TALÁN MEGFELELŐ) ALTERNATÍVA:

 

Beugrasz a legközelebbi optikába egy ingyenes látásvizsgálatra, esetleg megnézed, hol milyen akciót kínálnak.

Ha szerencséd van, ezzel nincs is semmi baj.

A végeredmény szempontjából azért merüljenek fel benned újabb kérdések!

Ki vizsgál ingyen?

 

Tudtad, hogy a szemüveges korrekció megállapítását csak diplomás optometrista vagy szemész szakorvos végezheti? A digitális diagnosztika tudománya rakéta tempóban fejlődik. Olyan szemvizsgálati műszerpark és szemüveglencse technológia érhető el, melyhez a hagyományos tudás és vizsgálati eszközök ismerete már nem elegendő. Ahhoz, hogy lépést tartsanak vele, a színvonalas szakképzés, továbbképzés és a korszerű mérőműszerek óriási költséget jelentenek. A szemüveged pedig tűpontos beállításokkal is közel ugyanannyiba kerül. Ma már az olcsóbb a drágább.

 

Tedd fel a kérdést magadnak.

 

Az, aki „ingyen” vizsgál miből fedezi a továbbképzéséhez szükséges pénzmennyiséget? Esetleg nem képzi magát?

Mi az, amit nem kaptál meg az ingyenért? Minden apró részletet megvizsgáltak ingyen úgy, hogy Te biztonságban tudhasd látásod?

Mi az, amit nem tettek bele, nem mondtak el az 50%-ért?

Vajon számíthatsz-e a segítségükre akkor is, ha problémád van?

Vagy egyszerűen csak úgy kalkuláltak, hogy azt mondhassák neked: ingyen, vagy, 50%.

Ez Neked elég? Erre vágysz?

 

HARMADIK (MEGFELELŐ) ALTERNATÍVA:

 

Olyan szakembert keresel, ahol biztonságban tudhatod látásod. Ahol azt érzed, valóban érted, a Te látásodért dolgoznak. Ahol nem kérdés a fejlesztés. Ahol tudod, hogy ha problémád merülne fel, akkor is számíthatsz támogató segítségükre. Azonban ez nem lesz ingyen.

 

Mit tarts szem előtt szakember választáskor?

 

Taupert SzemvizsgálatA szocialmédia vásárlói értékelésekre mindenképpen érdemes ránézni.

Ne csak az értékeket nézd (pl. átlag 4,7 *), hanem azt is, hány vélemény alapján tevődött össze az adott optikai üzlet véleményértékelése. (Egy darab 5-ös értékelés kevesebb információt szolgáltat, mint 40 darab értékelés 4,9-es átlaga.) Olvass is bele, mit írnak mások. Figyeld azt is, milyen válaszok érkeztek a vállalkozás részéről az értékelésekre, az esetleges reklamációkra. Sokat sejtet, hogy csak egy leszel-e a szemüvegkészítés futószalagján, vagy valóban odafigyelnek majd rád.

 

Taupert SzemvizsgálatNézz utána, mit kommunikálnak feléd.

 

Nézd meg az adott vállalkozás weboldalát, közösségi médiás posztjait, érdeklődj telefonon.

Ha leginkább csábító akciókkal találkozol, valószínűleg nincs más fegyverük meggyőzni Téged, mint az olcsó, akciós ár. Ha értékes vizsgálatra vágysz, keresd az értékeket. A vizsgálat minősége, hossza, az üzletfilozófia, a műszerezettség is legyen döntési szempont.

 

Taupert SzemvizsgálatMilyen minőségű a vizsgálat?

 

Egy körültekintő látásvizsgálat minimum 40 – 60 perc. Ez az a minimum idő, amíg a szakember megismeri vizuális szokásaidat, életmódodat, problémáidat, amiben a szemüvegednek segítenie kell majd mindennapjaid során.

A vizsgálati műszerezettsége, felszereltsége is nagyon fontos. Ma már kevés egy sima komputer és falra akasztott Kettesy tábla. Lehet vele szemüveget felírni, azonban az igazán finom hangolásokra ez már kevés.

Egy átlagos és egy tűpontos vizsgálat után elkészült szemüveglencse ugyanannyiba kerül, az viszont nem mindegy, hogy következő néhány évben mennyire segíti majd az életed.
Az a vállalkozás, amelyik mindent megtesz ügyfelei látásáért, törekszik arra, hogy a legkorszerűbb műszerezettséget biztosítsa ügyfelei számára. Ezt fogod látni AKCIÓ helyett a weboldalon és a közösségi médiában is.

 

Taupert SzemvizsgálatÉrdemes utána nézni, hogy tartalmazza-e a vizsgálat az alapvető szembetegségek szűrővizsgálatát is. A szembetegségek szűrése, gyógyítása és a szemüvegfelírás Magyarországon igencsak kettévált.
A szemészeti szakrendelőkben leginkább szemészeti szakvizsgálatot végeznek, ami a szembetegségek felderítésére és gyógyítására irányul. Szemüveg receptet kapacitás és műszerezettség hiányában általában nem adnak ki. Az optikákban pedig az esetek nagy részében csak a szükséges dioptria korrekciókat állapítják meg.
Meglátásom szerint a kettő kéz a kézben kellene, hogy járjon. Ha rajtam állna, minden szemüvegfelírás közben kötelezővé tenném az alap szűrővizsgálatok elvégzését az optikákban is. Ez mind az állami egészségügy túlterheltségének csökkentése, mind a szembetegséggel és vaksággal járó társadalmi terhek csökkentése szempontjából fontos lenne. Vannak ugyanis olyan szembetegségek, melyek időben felfedezve gyógyíthatóak vagy szinten tarthatóak, elkerülve ezzel a súlyosbodás és a visszafordíthatatlanság következményeit.

 

 

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot

 

Taupert SzemvizsgálatKik azok a szakemberek, akik majd a segítségedre lesznek?

 

Adják a nevüket, arcukat a munkájukhoz? Hogyan képzik magukat? Miben kiemelkedőek? Vagy egyszerűen egy cég neve mögé bújt szolgáltató személyzetről van szó?

 

Egy jó szemvizsgálat legalább ilyen.

 

Saját elkövetett hibáimból okulva, eddigi tapasztalataim alapján összeállítottam egy rendszert és a nevemet adtam a hitemhez. Tettem ezt azért, mert elkötelezetten hiszem, hogy ma már nem elég egy sima látásvizsgálat.

 

Így született a 7 lépéses Taupert Szemvizsgálat.
Taupert Szilvia

 

 

Számtalan kiváló szakember és módszer létezik. Megmutatom, én hogyan csinálom.

 

Fontosnak tartom, hogy megismerjem az ügyfelem. A problémáit, eddigi tapasztalatait, a kihívásait, melyre leendő szemüvege megoldást kell, hogy nyújtson.

Nem feltétele az alapos vizsgálatnak, de a csúcstechnológiába bele lehet szeretni. A képen egy ZEISS i.Profiler ® mérést végezek. Hasonlít a komputeres szemvizsgálatra, azonban itt már nem a pupillanyílásban mérhető átlag adatokat kapunk, hanem:

 

Taupert Szemvizsgálatszázad dioptria pontossággal mérünk (a szokványos negyed dioptria lépték helyett)

 

Taupert Szemvizsgálata pupilla teljes nyílásában több száz -, több ezer mérési ponton

 

Taupert Szemvizsgálata vizsgálat során megvizsgáljuk, hogyan működik a látásod nappali és esti fényviszonyok között

 

 

A kapott, nagy pontosságú eredmények alapján egy szimuláció segítségével számodra is láthatóvá válnak látáshibáid.

 

 

A különböző távolságokra történő éles látás beállítását automata foropterrel (egy kis „robotka”, ami a szemüveged erősségének pontosítására szolgál) vagy próbakerettel végzem (tudod, az a szemüveg, amiben a szakember cserélgeti a lencséket).
A szükséges szemüveg beállításának ellenőrzését különböző tesztábrák segítik. Ezekkel, mérföldekkel pontosabb dioptria állapítható meg, mint a hagyományos tábla olvastatással. A különleges tesztábrák segítségével a szemvizsgálat bizonytalansága kiküszöbölhető. Itt nem kell attól tartanod, hogy nem tudod eldönteni melyik lencse a jobb.

 

 

 

Jelentkezz be Taupert Szemvizsgálatra

 

Nem elegendő az, ha a jobb és a bal szemeddel külön-külön vagy együttesen jól látsz. Azt is érdemes vizsgálni, hogyan tudnak szemeid együtt, összhangban jól működni. 3D-s látás ellenőrzésével azaz polateszt vizsgálattal azt vizsgáljuk, hogy

 

Taupert Szemvizsgálatmilyen a két szemed egymáshoz viszonyított nézővonala,

 

Taupert Szemvizsgálatmilyen mértékben tud egymással szinkronban együtt dolgozni a két szemed,

 

Taupert Szemvizsgálatmilyen szinten vagy képes a 3D-s látásra,

 

Taupert Szemvizsgálatmilyen mértékben tudja az agy a két szem retinájára érkező képet feldolgozni.

 

Látásvizsgálatunk során ebben a lépésben valódi három dimenziós jelek segítségével vizsgáljuk a binokuláris látásproblémákat, azt, hogy hogyan tudnak szemeid koordináltan együttműködni. A binokuláris látászavar (rejtett kancsalság vagy heterofória) a mai digitális világunkban panaszokkal járhat. A 3D-s filmek fejfájást okoznak, az érintettek térben nehezebben határozzák meg a tárgyak egymáshoz viszonyított távolságát. Gyakran a gyerekek tanulási nehézsége, vagy akár a gyakori fejfájások mögött is heterofória áll.

 

 

Ha fontos számodra szemed világa, szeretnéd elkerülni, hogy egy összecsapott vizsgálat eredményeként feleslegesen adj ki pénzt szemüvegre, ennél kevesebbel ne elégedj meg. Alaposan nézz körül, Magyarországon kiváló szakemberek dolgoznak. És ne feledd: a 10 – 15 perces vizsgálat nem elég ahhoz, hogy a szemed állapotáról átfogó képet kapjunk!

 

 

Milyen gyakran vizsgáltassam a látásomat?

 

Saját tapasztalataim szerint ma Magyarországon átlagosan 3 évente készíttetnek az emberek szemüveget. Látásvizsgálaton sem vesznek részt gyakrabban.

A hétköznapok forgatagában gyakran észre sem vesszük, hogy már nem úgy látunk, ahogyan kellene. Látásunk lassan, észrevétlenül romlik.

 

„Tönkretettétek az életemet”
Nálunk az a szokás, hogy 1 hónap elteltével minden ügyfelünket röviden felhívunk azért, hogy biztosak legyünk benne, minden rendben van. Egyik alkalommal a csilingelő hangú kolléganőm kedves érdeklődésére a válasz: „- Tönkretettétek az életemet!” A kolléganőm torkán akadt a szó, miközben fénysebességgel pörögtek végig az agyán a kérdések. A szókimondó és kíméletlenül humoros 50-es hölgy ügyfelünk folytatta:
„- Tönkretettétek az életemet, egy egész hétre. Miután új szemüvegemmel hazamentem, azután láttam csak meg, hogy az eddig tisztának hitt poharaim, a lefolyó, a bútor frontja milyen maszatos. Eddig azt hittem jól látok, és minden rendben van körülöttem. Az új szemüvegem mellett rá kellett döbbennem: Nagyon nem láttam már jól. De ami ez után következett! A következő napokat azon agyaltam végig, vajon hányszor égtem be eddig a vendégeim előtt a koszos poharakkal?”

 

A rendszeres és szembetegségek szűrésére is kiterjedő vizsgálat azért is fontos, mert számos olyan gyógyítható, vagy kezelhető szembetegség van, amely sokáig észrevétlenül alattomosan, tüneteket nem okozva fejlődik, és emiatt súlyos következményeket okozva, későn derül ki.

 

Egy, a munkám során megtörtént konkrét eset mutatja, hogy önmagában a szemüveg erősségének a megállapítása kevés. A szem rendellenességeire is kiemelt figyelmet kell fordítani.

 

A közelmúltban egy 60 feletti hölgy ügyfelünk jelentkezett be vizsgálatra. Elmondása szerint mostanában bal szemével rosszabbul lát, szerinte gyenge már a szemüvege, ezért újat szeretne. További kérdésekre kiderült, hogy szikrákat, villámokat is észlel időnként ezzel a szemével. Szemüveget nem írtam, hanem szemészeti szakvizsgálatra küldtem, ahol azonnal és még időben lézeres kezelést kapott retinaszakadására. Ez egy olyan betegség, ami időben felfedezve gyógyítható, viszont elhanyagolva akár vaksághoz is vezethet.

 

Téged is arra bíztatlak, hogy legalább két évente vegyél részt egy körültekintő szem- és látásvizsgálaton. Fontos a tudatosság, a megelőzés. Ezek a szűrővizsgálatok fájdalommentesek, gyorsak és a szemüvegfelírásával együtt költséghatékonyak.

 

Jelentkezz be Taupert Szemvizsgálatra!

Jelenetkezz be Taupert szemvizsgálatra