A rejtett kancsalság tünetei

10 gyötrő probléma, ami heterofóriára utalhat.

A hétköznapjaidat megkeserítő panaszok hátterében ez a ma még alig ismert látáshiba állhat.

A heterofória komoly panaszokat okozó látásprobléma, mely

  • migrént
  • frontérzékenységet
  • erős fényérzékenységet
  • szem alatti sötét karikákat
  • koncentrációs panaszokat (főleg monitor előtti munkavégzésnél)
  • TV / 3D-s műsor nézésekor összefolyó, homályos látást
  • nehézkes térérzékelést (parkolás esetén) 
  • szemüveg, különösen multifokális szemüvegek megszokási nehézségeit
  • összefüggő szövegek nehézkes értelmezését (diszlexiás tünetek)
  • szürkületben és sötétben vezetési nehézségeket

okoz. Ha a fenti tünetek egyenként vagy halmozottan is előfordulnak, érdemes kivizsgáltatni. Eredeti Zeiss polateszttel a  7 lépéses Taupert szemvizsgálat biztosít erre  is lehetőséget.

Olvasd el, és megérted a kínzó panaszok okát és azt is, miért kell korrigálni!

Két szemünk van, a két szem ideghártyáján keletkező képet az agyunk „összeforrasztja” és térbeli látást alakít ki belőle, ez a binokuláris látás. Ha a binokuláris látás normális, mindkét szem azonosan lát egy adott tárgyat. Heterofórtia esetén a szemizmok mozgása nincs egyensúlyban. A szemizmok egyensúlyi eltérése szabad szemmel nem látható, és a hagyományos látásvizsgálatok alkalmával is csak a súlyos esetek észrevehetőek. A szemizomegyensúlyi eltérés miatt a heterofóriától szenvedő személy számára a látás csak igen nagy energia befektetés árán valósul meg. Ez a megnövekedett energia befektetés okozza a heterofóriás panaszokat. A szemek erőltetése nélkül az eredmény kettős látás lenne. A heterofóriától szenvedők (önkéntelenül is) kénytelenek kompenzálni ezt a látásproblémát, ez pedig számos panaszhoz vezet, megnehezítve ezzel a mindennapi életünket.

Gondolj csak bele, tudsz-e önfeledten gyermekeidre figyelni, miközben fáj a fejed? Ki tudod-e hozni munkád, tanulásod során magadból a maximális teljesítményt? Mennyi időveszteséggel, káros gyógyszerszedéssel jár, ha nincs látásod megfelelően korrigálva?

Ez ahhoz hasonlítható legjobban, pl. amikor az egyik láb rövidebb a másiknál. Ez gyakran hátfájást és feszültséget és izom fájdalmakat eredményez, amit könnyen kompenzálni lehet a cipőben egy megfelelő talpbetéttel. Mennyivel könnyebb a járás, futás, ha ez kompenzálva van?

A heterofóriát polatesztes vizsgálat során speciális szemüveglencsékkel kompenzáljuk, ezzel a szemizmok nyugalmi állapotba kerülnek, nincs szükség erőlködésre. A prizmás szemüveglencse kompenzálja heterofóriát, és ezzel együtt a kísérő panaszok is megszűnnek.